Jak sprawić aby dziecko nabrało odporności w czasie zimy?

Wiele rodziców drży o zdrowie i odporność swoich dzieci szczególnie w okresie zimy. Przyczyną są częste infekcje łapane w okresie chłodnych, deszczowych dni, spowodowane przemoczonymi butami, wysoką różnicą temperatur oraz wyziębianiem lub przegrzewaniem organizmu malucha. Jak przygotować nasze dziecko na okres niskich temperatur? Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na sposób żywienia.

Niezbędnym jest dostarczanie wysokich ilości korzystnych dla zdrowia składników pokarmowych, które znajdziemy w nieprzetworzonej żywności. Należy zrezygnować z podawania dziecku słodyczy, białego pieczywa oraz jedzenia pełnego konserwantów.

Produkty osłabiające odporność u dzieci

Bardzo ważnym posiłkiem jest śniadanie, które powinno dostarczyć sporych ilości energii na resztę dnia. Do nabiału należy podejść nieufnie, jako że wychładza organizm, co może być przyczyną powstawania przeziębień. W okresie zimy najlepiej ograniczyć jego ilości w codziennej diecie dziecka, a zamiast serków i jogurtów wprowadzić rozgrzewające napoje oraz zupy.

Ważnymi w prawidłowym kształtowaniu odporności są również warunki, jakie na co dzień panują w naszym domu. Wbrew pozorom, wysokie temperatury wcale nie wpływają na zwiększenie odporności u dziecka. Hartowanie organizmu pozwala na prawidłową obronę układu odpornościowego w momencie zetknięcia się z zimnym powietrzem oraz niskimi temperaturami. Należy więc codziennie wybierać się na wspólne spacery, nawet jeśli za oknem pada deszcz. Wystarczy, że założymy naszemu dziecko pelerynkę przeciwdeszczową oraz kalosze.

W trosce o skórę powinniśmy pokryć miejsca narażone na działanie słoty odpowiednim kremem zapewniającym ochronę przed słońcem i wiatrem. W wielu przypadkach wzmocnienie odporności u dziecka powinno odbywać się głównie poprzez naturalne metody, choć w razie takiej potrzeby można wspomóc się takimi produktami. W przypadku przeziębienia niewskazanym jest natychmiastowe stosowanie farmakologicznej kuracji. Antybiotyki w tych przypadkach mogą doprowadzić jedynie do niekorzystnych zmian we florze jelitowej, co sprzyja w rozwoju czynników chorobotwórczych.

Related Posts